50. yılda KKTC'nde hedef tanınma
Haber
20 Temmuz 2024 - Cumartesi 15:24 Bu haber 655 kez okundu
 
50. yılda KKTC'nde hedef tanınma
KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nda gözlemci üye olmasının önemine vurgu yapan Tatar, Türkiye ve Azerbaycan’a teşekkür etti. Tatar, ‘Kıbrıs'ın kuzeyindeki egemen Türk devleti mutlak surette Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak yaşayacaktır. KKTC illaki tanınacaktır.’ dedi
Türkiye Haberi
50. yılda KKTC'nde hedef tanınma

20 Temmuz Mutlu Barış Harekatı’nın 50. yıldönümü bugün coşkuyla kutlanacak. Kutlamalar öncesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar  konuştu. Tatar, 50 yıl önce Kıbrıs Barış Harekatı’yla, Kıbrıs Türkü'nün tekrar hayata döndüğünü söyledi. Bu mücadelede şehitler verildiğini, federasyon taleplerine kapının kapalı olduğunu bildirdi.

 

KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nda gözlemci üye olmasının önemine vurgu yapan Tatar, Türkiye ve Azerbaycan’a teşekkür etti. “KKTC’nin dünyaya tanıtılması için çok büyük çalışmalar var. Çünkü KKTC bir denge unsurudur.” diyen Tatar, şunları kaydetti:

“Güneydeki Rum zihniyeti, bizleri bir federal şart altında oraya hapsedip Avrupa Birliği'ni almak ve Türkiye'den, Türk dünyasını kopartmak istiyor. Bizi asimile ederek zaman içerisinde zayıflatmak ve Kuzey'i de ele geçirmek için bir tezgah, bir operasyon… Dolayısıyla böyle bir oyuna gelmeyiz. Siyaset, iki devlet siyaseti. Kıbrıs'ın kuzeyindeki egemen Türk devleti mutlak surette Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak yaşayacaktır. Bir anlaşma olacaksa da o anlaşmanın bir parçası olacaktır. Yani devlet bekası ile… Çünkü biz bunun için mücadele verdik. KKTC illaki tanınacaktır.”

‘OYUNA GELMEYECEĞİZ’

“İki devletli çözüm artık milli siyasetle yerini almıştır.” diyen Tatar, şöyle konuştu:

 

“İki devletli çözüm dünyada anlatılmıştır. Eğer bir anlaşma istedilerse mutlaka KKTC’yi muhatap almaları gerekmektedir. Çünkü biz o masaya artık devlet olarak oturmalıyız. Biz bu tarafta ambargo ve izolasyon altındayken, bizi ezerekten, bizi yok etmek için uğraşan bir zihniyetle o statüde masaya oturduğunda... O statüye bir şey verdiği yok… Hep akıllarında burayı Yunanistan’ın parçası yapmak var. Bunların bu konuda yemini vardır. Bunu bütün ulusalcılar bilir. Ulusal Kanal da bilir. Dolayısıyla biz bu oyuna gelmeyeceğimizi hep söylüyoruz.”

REFAHI ARTIRMA HEDEFİ

Tatar, halkın refahını artırmak için çalışmalarının devam ettiğini de vurguladı. Gençlere önemli görevler düştüğüne işaret eden Tatar, “Halkın refahını artırmak lazım. 50 yılda çok şeyleri de başardık. Bundan sonra da inşallah başaracağız.” dedi.

Tatar, KKTC’nin 50 yıl içindeki geleceğine ilişkin olarak da, “Önümüzdeki 50 yılda Türkiye Cumhuriyeti daha da güçlenecek. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti daha fazla kalkınacak. Mavi Vatan’daki hidrokarbon ve doğal gaz zenginlikleri araştırılıp geliştirdikten sonra burada limanlar, hava sahaları, her türlü güvenlik meseleleri ve ekonomimiz çok daha fazla güçlenecek. Halkımıza daha refah yarınlar verebilmemiz en doğal hedefimiz.” değerlendirmesini yaptı.

BARIŞIN SÜRMESİ TEMENNİSİ

Tatar, etkinlikler için hazırlıkların tamamlandığına işaret etti. “Büyük bir coşku ve mutlulukla, sevinçle kutlayacağız.” diyen Tatar, Ada’da barış içinde yaşama temennisini dile getirerek sözlerini şöyle sonlandırdı:

“O zaman Başbakan Bülent Ecevit, Mehmetçikler adaya çıkarken açıklamasında, ‘Biz barışı sadece Türklere değil, aynı zamanda Rumlara da götürüyoruz.’ demişti. Nitekim son 50 yıldır Kıbrıs'ta barış vardır. Burada insanlarımız, gerçekten Kuzey ve Güney karşılıklı bir takım anlayışlarla güzel bir gelecek inşa edebilirler. Onun için temennim Kıbrıs'ta barışın devam etmesi ve iki devletin işbirliği ile burada çalışmamızı sürdürüp hem bölgeye hem halklarımıza yarar sağlamamız. Bütün temennim bu.”

TEZKERE TEŞEKKÜRÜ

TBMM’de kabul edilen KKTC’nin 50. yılına özel tezkereye ilişkin de konuşan Tatar, şunları söyledi:

“Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir tezkere geçti. Bu tezkere çok önemli ve iki devletli siyasete destek veriyor. Bu da bu siyaseti güçlendirmiştir. Dolayısıyla ben  Sayın Numan Kurtulmuş'a, Meclis Başkanı'na, tüm milletvekillerine ve tüm partilere teşekkür etmek istiyorum. Orada satır satır bizi anlatıyor. Kıbrıs'ın, halkın mücadelesini anlatıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin artık Doğu Akdeniz'de bir denge unsuru olduğunu söylüyor ve mutlaka bir anlaşma olursa iki egemen eşit devletin işbirliğiyle bir anlaşma olabilecek Kıbrıs'ta.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: 50., yılda, KKTC'nde, hedef, tanınma,
Yorumlar
Haber Yazılımı